A 2016. március 4-i találkozó beszámolója

Február 20-án az első felvételi tájékoztatónk egybeesett szokásos kétheti találkozónkkal, két héttel ezután pedig munkanap volt szombaton. Így rendhagyó módon, legutóbb március 4-én, pénteken találkoztunk, ráadásul nem a szokott helyen, hanem a péceli Pekáry-kastélyban.

Ezen az összejövetelen a vezetőségi tagok tételesen végigvették és bemutatták a résztvevőknek a potenciális épületeket, ahol szeptemberben megnyithat Waldorf-óvodánk és iskolánk. Kicsit tartottam tőle, hogy pár épület fog csak elhangzani, azok is úgy említve, hogy miért is nem felelnek meg nekünk. Ehelyett rengeteg ingatlanról esett szó. Persze egy része valóban kiesik, mert valamilyen előírásnak nem felel meg, vagy túl sokat kellene rákölteni, de még így is van sok-sok lehetőség. Ráadásul a jelenlévőknek köszönhetően további épületek is képbe kerültek több településen is. Rendkívül hatékony ötletbörzének lehettünk részesei. Azt hiszem a főiskolás tanáraim erre gondolhattak, amikor a “brainstormingot”  – becses magyar nevén az “ötletrohamot” – oktatták nekünk.

A találkozó második részében meghallgattuk az osztálytanító-jelöltet, Türkössy Szilárdot az osztálytanítói elképzeléseiről. Ennek részeként Szilárd több dolgot is érintett. Szóba került az, hogy jó osztálytanítók nem teremnek csak úgy, hanem a szülők támogatása, együttműködése és bizalma révén formálódik valaki azzá. Különleges fontosságú a Waldorf-pedagógiával és annak alapjaival való ismerkedés, hiszen ez az intézménytípus mindenben valódi emberismeretből fakadó emberszereteten alapul, a szellemi munka a közösség formálódása szempontjából is lényeges. Szilárd kérése a leendő osztálya szülőihez, hogy a politikát teljesen zárják ki az iskolából, beszélgetésekből, a szülői közösségből, mert tapasztalatai szerint ez képes egy egyébként jól működő közösséget is megosztani. Alapvető fontosságú továbbá, hogy minden egyéb szóba kerülő témában fogadjuk el, sőt tiszteljük a többiek véleményét, és mindenki úgy fogalmazza meg a saját nézetét, hogy azzal senkit ne bántson meg. Ilyesmi lenne az én-kommunikáció lényege is.

Szilárd személye sok szempontból is tökéletes választás osztálytanítónak, hiszen amellett, hogy kb. 15 éves Waldorf-tanári tapasztalattal rendelkezik, ő lehetne egy személyben a szabad vallás oktatója és az angoltanár is. A bemutatkozás után már csak a szavazás maradt hátra. Ennek keretében pedig az egyesületi ülés résztvevői egyhangúlag megszavazták, hogy az egyesület őt kéri fel elsős osztálytanítónak. Hipp-hipp-hurrá!

A találkozó harmadik részében pedig a felvételik technikai lebonyolításáról beszéltünk.
A következő találkozó időpontja március 18. vagy 19. Ezt a felvételik további alakulásától függően, később pontosítjuk majd.