Miért fontos, hogy a gyerekek házimunkát végezzenek?

Mindannyian olvastunk történeteket a mai huszonévesekről: a bumeráng generáció, a céltalan generáció, az idegesítő Y-generáció. Mindez csak néhány jelző arra, amit használni szoktak rájuk. Számos elmélet és vagy egymillió cikk található, amelyben megpróbálják elmagyarázni, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie ezeknek a fiatal felnőtteknek.

De nézzük csak meg, hogy milyen jelzőkkel illetik a mi gyermekeinket: lusták, azt hiszik nekik minden jár, tech-függők… Valószínűleg van ezekben némi igazság, de nem érdemlik meg teljes mértékben ezeket a jelzőket. Abban azonban sokan egyet fognak érteni, hogy amikor ez a generáció felnő, képtelen kezelni a felnőttkori élet legalapvetőbb feladatait. Miközben azon vagyunk, hogy egyszerre legyünk gyermekeink legjobb barátai és legelkötelezettebb védelmezői, elkövetjük azt a hibát, hogy megvédjük őket a valóság számos elemétől, amelyek megélése segítené őket abban, hogy produktív és magabiztos felnőtté válhassanak. Mit csináljunk? Hogyan változtathatjuk meg ezt a tendenciát? A megoldás egyszerű. Adjunk nekik házimunkát!

A gyermekek feladata és a szülői elvárások csökkenése

A háztartások működésében a legnagyobb változás az elmúlt évtizedekben azon elvárás jelentős csökkenése, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő módon részt vállaljanak a feladatokból. Néhány szülő úgy érezte, hogy az ilyen alantas feladatokra fordított idő nem annyira hasznos a gyermek számára, mint az iskolai házi feladat elvégzése. Más esetekben a gyerekek annyira elfoglaltak voltak, hogy minden ébren töltött pillanatuk tele volt zsúfolva tevékenységekkel, így egyszerűen nem maradt hely a házimunka számára.

A szülők azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a házimunka legalább ugyanolyan fontos lehet a gyermekek jövőbeli sikerében, mint a házi feladat. A házimunka a gyerekek számára jó esetben „sima ügy”, általában nem sok időt töltenek vele, de felépíti bennük a munkamorált, a magabiztosságot és még büszkeséggel is eltölti őket, hogy vissza tudnak adni valamit a családjuknak. Alapvető fontosságúak azon alapkészségek kifejlesztésében is, amelyek szükségesek a boldoguláshoz, miután kikerülnek a szülői házból.

Mire képesek a gyermekek?

Az alábbiakban összefoglaltuk a különböző életkorú gyermekek számára megfelelő feladatokat. Néhány szülő számára a javaslatok megdöbbentőek lehetnek – ez is a probléma része. Mivel a gyerekeink nem végeznek ilyen feladatokat, gyakran alábecsüljük, mire képesek az adott életkorban.

Házimunka életkor szerint:

2-3 éves korban: Játékok összeszedése, kifolyt dolgok feltörlése, portörlés, étkezéseknél asztal leszedése, szelektív hulladékgyűjtők használata, koszos ruhák bepakolása a szennyestartóba

4-6 éves korban: Beágyazás, mosott ruhák szétválogatása és elpakolása, állatok etetése, egyszerűbb ételek elkészítése, asztalterítés, gazolás a kertben, locsolás

7-9 éves korban: Reggel felkelés csörgőórára, tízórai elkészítése, zsebpénz kezelése, mosott ruhák hajtogatása, egyszerűbb ételek elkészítése (igen, kés használatával), mosogatógép be- és kipakolása, porszívózás

10 éves kortól: Mosógép és szárítógép kezelése, fűnyírás, kisebb otthoni javítások, segítség a családi költségvetés tervezésében (például: iskolai ruhák, családi nyaralás), extra munkavégzés zsebpénzért, ételek elkészítése, autómosás

Érdemes kihasználni a kiaknázatlan segítő kezeket minden otthonban. A gyerekek ezért köszönetet mondanak majd egy nap, most viszont felszabadítanak némi jól megérdemelt szabadidőt, amit a szülő magára fordíthat!

„Az üzenet, amit tudatni szeretnék a gyermekeimmel, amikor elvégzik a házimunkát: Fontos vagy! Értékelem a segítségedet! Jó munkát végzel!”

Leah Martin